. . .
Kiszonki z kukurydzy doskonałym wyborem

Hodowla krów mlecznych wiąże się z koniecznością zapewnienia im odpowiedniej paszy. Możliwości jest rzecz jasna wiele, ale warto postawić na paszę naprawdę dobrej jakości. Za taką uważana jest kiszonka z kukurydzy. Jak zakisić ziarna kukurydzy? Zamiast się nad tym zastanawiać warto pokusić się o usługi zakiszanie ziarna kukurydzy. To naprawdę bardzo dobry wybór, który zapewnia nam oszczędność czasu i gwarantuje kiszonkę na najwyższym poziomie. Co jeszcze warto wiedzieć na temat kiszenia kukurydzy?

Co wpływa na jakość kiszonki?

Zakiszanie ziarna kukurydzy w rolnictwie cieszy się ogromną popularnością. Zanim jednak zdecydujemy się na karmienie swoich krów tym rodzajem paszy powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, co ma wpływ na jej jakość. Istotny jest termin, w jakim ziarno kukurydzy zostało zebrane. Najlepiej zbierać kukurydze w fazie woskowo – szklistej. Możemy wówczas liczyć na udział suchej masy na poziomie dochodzącym nawet do trzydziestu pięciu procent. Najbardziej energetyczna będzie ta kiszonka, w której znalazło się dużo ziarna. Warto dodać, że zostaje ono strawione nawet w dziewięćdziesięciu procentach.

Czy warto kisić samodzielnie?

Odkąd zakiszanie ziarna kukurydzy w rolnictwie stało się popularne wielu rolników decyduje się na samodzielne przygotowywanie kiszonki. Tymczasem zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są usługi zakiszanie ziarna kukurydzy, które świadczą profesjonalne firmy. Mamy wówczas pewność, że kiszonka została wykonana tak, jak należy.

Wszystkich, których zainteresował ten temat odsyłamy do naszego poprzedniego artykułu poświęconego kiszeniu kukurydzy przez profesjonalistów.