. . .
Urządzenia dla gastronomii: kocioł warzelny

W gastronomii od lat używane są kotły warzelne. Są to urządzenia, które służą zarówno do przygotowania potraw płynnych, jak również do ich późniejszego podgrzania. Na rynku dostępnych jest wiele różnych modeli kotłów warzelnych. Na co zwracać uwagę na zakupach?

Różna pojemność i źródła zasilania

Kotły warzelne mają pojemność od 50 do 300, czasem nawet 350 litrów. Planując zakup tego urządzenia należy więc przede wszystkim zastanowić się nad tym, jaka pojemność jest nam potrzebna. Nie ma sensu kupować kotła o największej pojemności do baru, który odwiedzany jest przez niewielką liczbę klientów. Wybierając kotły warzelne należy pamiętać również o tym, że mogą one być: elektryczne, gazowe, węglowe i parowe. Biorąc pod uwagę koszty eksploatacji, to najbardziej opłacalne są gazowe. Jednak są one najdroższe w chwili zakupu. Parametrem, na który warto również zwrócić uwagę jest moc kotła. Moc ta jest zróżnicowana i zależna od tego, jaka jest pojemność kotła: im jest ona większa, tym moc kotła również musi być większa.

Inne zalety kotłów

Na rynku są bardzo różne modele kotłów warzelnych; wszystkie wykonane zostały ze stali nierdzewnej. To materiał, który sprawia, że kotły są wyjątkowo trwałe, mogą służyć przez naprawdę wiele lat. Wśród kotłów do wyboru są modele, w których temperaturę ustawia się ręcznie, ale również takie sterowane elektronicznie. W dobrych kotłach warzelnych komora i pokrywa są izolowane, w efekcie ryzyko poparzenia się jest bardzo małe. Plusem jest także to, że nawet najbardziej pojemny kocioł można bez trudu utrzymać w czystości.