Kotły warzelne i ich zastosowanie

Kotły warzelne należą do podstawowego wyposażenia wielu lokali gastronomicznych. Są wykorzystywane od wielu lat, mimo to nie brakuje osób, które nie do końca wiedzą co to kocioł warzelniany. Sprawdźmy zatem, co to za sprzęt.

Gdzie można kotły stosować?

Na rynku do wyboru są bardzo różne rodzaje kotłów warzelnych. Różnią się one między innymi pojemnością. Najmniejsze mają pojemność około 50 litrów; takie kotły warzelne sprawdzą się w niewielkich barach. Są również kotły o dwa razy większej pojemności, jak również kotły warzelne o pojemności ponad 300 litrów – doskonałe do dużych placówek zbiorowego żywienia. Lokali gastronomicznych, w których zastosowanie kotła warzelnianego doskonale się sprawdza jest bardzo dużo; zastosowanie kotła warzelnianego skraca czas przygotowania płynnych potraw oraz dań jednogarnkowych. Zastosowanie kotła warzelnianego sprawia też, że kuchenna przestrzeń może zostać racjonalnie zagospodarowana i wykorzystana.

Najbardziej popularne rodzaje kotłów

Kocioł warzelny może mieć różną moc; zależy ona od tego, jaką pojemność ma kocioł warzelny. Do tego kocioł warzelny może mieć różne rodzaje zasilania. Biorąc pod uwagę to kryterium wyróżnić możemy kotły warzelne elektryczne, gazowe, węglowe i parowe.

Kotły warzelne spotkamy na zapleczu wielu lokali gastronomicznych. Zachęcamy wszystkie osoby, które planują zakup tego urządzenia i pragną dowiedzieć się, co to kocioł warzelniany do lektury naszego poprzedniego artykułu. Staramy się w nim wyjaśnić bardziej szczegółowo co to kocioł warzelniany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *