Kiszonka z kukurydzy: kilka faktów

Zakiszanie ziarna kukurydzy w rolnictwie cieszy się obecnie bardzo dużą popularnością. Szczególnie chętnie po kiszonkę z kukurydzy sięgają właściciele krów mlecznych. Dobrze ukiszona kukurydza jest bowiem paszą bardzo wartościową i świetnie tolerowaną przez krowy. Jak zakisić ziarna kukurydzy? Zamiast  szukać odpowiedzi na to pytanie warto postawić na usługi zakiszanie ziarna kukurydzy. Obecnie działa wiele firm świadczących usługi w tym zakresie. Czym charakteryzuje się kiszonka z kukurydzy?

Jakość kiszonki

Stawiając na usługi zakiszanie kukurydzy, należy pamiętać, że ogromny wpływ na jakość kiszonki ma termin, w jakim kukurydza została zebrana. Kiszonkę najwyższej jakości uzyskamy wówczas, gdy kukurydza zostanie zebrana w tak zwanej fazie woskowo – szklistej. Sucha masa będzie wówczas oscylowała wokół wartości od 32 do 35%. Trzeba pamiętać, że najwięcej energii krowom daje ziarno i jego powinno być w kiszonce najwięcej. Co ważne, krowy trawią je nawet w przeszło 90% podczas gdy same liście są strawne w maksymalnie 67%. 

Czy wsparcie firmy w kiszeniu to dobre rozwiązanie?

Jak zakisić ziarna kukurydzy? Nie jest to proste. Dlatego zamiast zastanawiać się nad tym, jak to zrobić prawidłowo, warto skorzystać ze wsparcia profesjonalnej firmy. Mamy wówczas pewność, że kiszonka zostanie przygotowana prawidłowo i tym samym będzie naprawdę wartościowa dla naszych krów.

Jeśli kogoś zainteresował temat, jakim jest zakiszanie ziarna kukurydzy w rolnictwie, odsyłamy do naszego innego artykułu, w którym przybliżamy bardziej usługi zakiszanie ziarna kukurydzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *