. . .
Dlaczego warto kupić kocioł warzelniany?

Prowadzenie lokalu gastronomicznego oznacza mnóstwo pracy i konieczność zakupu niezbędnego wyposażenia. Do sprzętów uważanych za najbardziej podstawowe należą dzisiaj kotły warzelne. Osoby, które dopiero w gastronomii stawiają pierwsze kroki z pewnością mają małą albo zerowa wiedzę na temat tego, co to kocioł warzelniany. Przyjrzymy się, jakie możliwości mają kotły warzelne.

Do każdej profesjonalnej kuchni

Kotły warzelne, które oferują internetowe i stacjonarne sklepy z wyposażeniem dla gastronomii mogą mieć bardzo różną pojemność – od 50 do 300, a czasem do 350 litrów. Dzięki temu można znaleźć kocioł warzelny dostosowany do wielkości prowadzonego lokalu. Zdecydowana większość modeli wyposażona jest w regulator temperatury. Warto pamiętać o tym, że kocioł warzelny powinien mieć dobrze zaizolowaną zarówno komorę, jak i pokrywę. Dzięki temu ryzyko poparzenia będzie praktycznie wykluczone. Na plus można zapisać również to, że zastosowanie kotła warzelnianego przekłada się na oszczędność czasu.

Materiał, moc i rodzaj kotłów

Zastosowanie kotła warzelnianego pozwala lepiej zagospodarować zaplecze kuchenne. Dodatkowa korzyść, jaką daje zastosowanie kotła warzelnianego to uniknięcie przypalonych potraw. Kotły warzelniane mają nie tylko różną pojemność, ale również jedną moc. Wszystkie łączy jednak jedno: są wykonane ze stali nierdzewnej.

Kotły warzelniane mogą być elektryczne, węglowe, parowe, gazowe. Więcej o tym, co to kocioł warzelniany osoby zainteresowane wyposażeniem dla gastronomii mogą przeczytać w naszym innym artykule.